1. Представете се.
Мирослав, от Бургас, на 25 г., складов работник


2.Откога колекционираш и как започна?
Почнах да колекционирам от много малък. Средата на 2000-те. Бях спрял до към преди 10 години, но скоро възобнових манията си.


3.Защо точно видеокасети? Има ли конкретен тип филми, които колекционираш, или не се ограничаваш само в един жанр?
Касети точно, защото тогава те бяха на мода и донякъде носталгията. Събирам предимно на Александра Видео касетите, които са със субтитри, дефакто времето от 1998 нагоре, защото него точно хванах. Не съм хванал времето на едногласовите дублажи.


4.Колко касети наброява колекцията? Има ли определен филм, който търсиш от отдавна, но все още не си намерил?
Колекцията ми е около 200 заглавия, но по-голяма част от тях са записи от ТВ от преди 10-ина години. Иначе търся най-вече The Stepfather трилогията, както и един-два не много известни филма – The Dark (1993) и Without Warning (1980).


5.Коя е най-скъпата касета в колекцията и как по принцип се сдобиваш с нови попълнения?
Най-скъпата/ценна за мен касета в колекцията ми е тази на филма Killer Instinct, филм с Робърт Патрик, едногласов дублаж. Касетата е издадена и купена в годината когато съм роден и присъства в живота ми откакто съм роден. Иначе се снабдявам с касети от ОЛХ и Базар.


6.Какво мислят близките ти за твоето хоби?
Близките ми нямат против хобито ми.


7.Поддържаш ли връзка с други колекционери? Има ли вражда в тези среди?
Да, поддържам връзки с други колекционери на филми, независимо дали е VHS, DVD или Blu-Ray.


8.Можеш ли да споделиш интересна случка, свързана с твоето хоби?
Нямам много интересни случки, но помня как когато беше излязъл филмът Разходка с лодка, много исках да го гледам, но беше забранен за лица под 16, а тогава бях на 7-8, и бях карал нашите да го вземат.


9.Ако трябва да включиш колекцията си в своето завещание, кой би я наследил?
Бих завещал колекцията си на един приятел от Стара Загора, който има касети в стаите си вместо стени.


10.Съвет към всички, които тепърва започват да колекционират?
Бих им пожелал късмет в това, и дано да изпитат истинско удовлетворение от събиране и гледане на VHS филми, както и ние сме го изпитали.

 

В края на нашето кратко интервю може да видите част от колекцията на Мирослав. Рубриката КОЛЕКЦИИ е отворена за всички, които биха желали да споделят историята на своето хоби, както и да ни покажат личната си колекция . Нека всеки, който би искал да се включи, да се свърже с нас на vhsmaster@videotekata.com