1. Представете се.
Лолита, 32, Ботевград


2.Откога колекционираш и как започна?
От дете събирам видеокасети. Спомням си, че първите ми видеокасети бяха със записи от БНТ с предаванията Поп+Фолк, които излъчваха тогава и някои от които пазя и до днес скъпо в сърцето ми.


3.Защо точно видеокасети? Има ли конкретен тип филми, които колекционираш, или не се ограничаваш само в един жанр?
Защото ми носят по-мили спомени. А иначе като жанр харесвам ужаси и анимация. Първият филм на ужасите който гледах беше Голи охлюви. Помня, че във видеокасетата бяха два филма – другият беше Синът на Сатаната. Харесвам филмите Кери, Звуците на тишината, Сомнамбули, Мъглата, Честит ми рожден ден, Целувката и много други.


4.Колко касети наброява колекцията? Има ли определен филм, който търсиш от отдавна, но все още не си намерил?
Не знам колко филми съдържа колекцията ми, може би около 100, като с тях и архив на тв предаванията Шок Мюзик на МК Милена Рекърдс. От години търся филма Сянката на ястреба – филм на ужасите, който гледах в Неделна кино вечер по Канал 1 преди доста време.


5.Коя е най-скъпата касета в колекцията и как по принцип се сдобиваш с нови попълнения?
Любимата касета от колекцията ми е Къщата на баба.


6.Какво мислят близките ти за твоето хоби?
Отскоро живея в България и нямам приятели, а с новите ми гости не споделям за страстта си към видеокасети с филми на ужасите, защото ще ме помислят за странна.


7.Поддържаш ли връзка с други колекционери? Има ли вражда в тези среди?
Честно казано не поддържам контакти с колекционери, тъй като се срамувам.


8.Можеш ли да споделиш интересна случка, свързана с твоето хоби?
Може би не толкова интересна, но бях страхотно изненадана, когато един ден имах среща в дома на един мъж и случайно видях видеокасети без надписи. Попитах го какво съдържат – бяха 5 или 6. Той не си спомняше и ми ги подари. А каква беше изненадата ми, когато ги пуснах и се оказаха записи на детски филми и анимация от 90-те години от първа програма на БНТ.


9.Ако трябва да включиш колекцията си в своето завещание, кой би я наследил?
Вероятно някой истински фен.


10.Съвет към всички, които тепърва започват да колекционират?
Ще се радвам ако има някой, който е запазил страстта си по старите видеокасети. Бих пожелала успехи в търсенето на любимите си филми.

 

В края на нашето кратко интервю може да видите част от колекцията на Лолита. Рубриката КОЛЕКЦИИ е отворена за всички, които биха желали да споделят историята на своето хоби, както и да ни покажат личната си колекция . Нека всеки, който би искал да се включи, да се свърже с нас на vhsmaster@videotekata.com