1. Представете се.
Атанас Николов, гр. Пазарджик, сега в Пловдив.


2.Откога колекционираш и как започна?
Започнах колекция през 2004 година , първите ми 2 оригинални касетки бяха Мумията се завръща и Маверик като подарък за именния ми ден. Ходенето по видеотеките по онова време и наемането на касети някак си ме запали да започна колекция . Обожавах да гледам рафтовете пълни с филми.


3.Защо точно видеокасети? Има ли конкретен тип филми, които колекционираш, или не се ограничаваш само в един жанр?
Харесвам фантастика и екшъни предимно но в последствие почнах да колекционирам от всички жанрове.


4.Колко касети наброява колекцията? Има ли определен филм, който търсиш от отдавна, но все още не си намерил?
До този момент имам около 170-180 плюс минус. Да ,има няколко конкретни заглавия които още търся :Ван Хелзинг, Смъртта на Фреди, Петък 13-ти: Последният Петък , последните 3 филма за Хелоуин.


5.Коя е най-скъпата касета в колекцията и как по принцип се сдобиваш с нови попълнения?
Едно време касетите бяха по 15 лв и мисля че дадох толкова да купя вторият филм за Властелинът на пръстените . Но като ценна касета/касети са ми филмите за Пришълецът, Хищникът, Фреди с/у Джейсън ,Ловци на духове, Star Wars III ,Терминатор 1 и 2, Последен изход .Търсех ги доста време някои от тях. Купувам предимно от олх и базар.


6.Какво мислят близките ти за твоето хоби?
Близките ми мислят че това са пари на вятъра и не могат да разберат хобито ми като цяло. Повечето ми приятели покрай мен почнаха и те да колекционират.


7.Поддържаш ли връзка с други колекционери? Има ли вражда в тези среди?
Връзка се подържа често и когато става дума за взимане на заглавия. Вражди няма.


8.Можеш ли да споделиш интересна случка, свързана с твоето хоби?
Нека просто кажем че преди години джобните за закуска тайно вървяха за касети последен наем от видеотеките и беше забавно да обяснявам на нашите от къде се трупаха толкова много.


9.Ако трябва да включиш колекцията си в своето завещание, кой би я наследил?
Мм…по-скоро бих желал да се отвори видеотека в моя памет с събраните ми касетки, тъкмо хората да си припомнят доброто старо време.


10.Съвет към всички, които тепърва започват да колекционират?
Бих ги посъветват внимателно да си подбират хобито че това конкретно остава за цял живот.

 

В края на нашето кратко интервю може да видите част от колекцията на Атанас. Рубриката КОЛЕКЦИИ е отворена за всички, които биха желали да споделят историята на своето хоби, както и да ни покажат личната си колекция . Нека всеки, който би искал да се включи, да се свърже с нас на vhsmaster@videotekata.com